Exposities

‘De faun in het werk van Hildo Krop’,  looptijd 2019/2020

 

Herman Gorter, Hildo Krop en Faunen

Het krachtige, expressieve beeldhouwwerk van Hildo Krop kent altijd een figuratieve vormgeving maar zijn figuratie is soms wat raadselachtig. Dat is zeker het geval wanneer de faun in zijn werk verschijnt.

Nog afgezien van de vele keramische objecten, klokken, meubels met houtsnijwerk en andere kunstuitingen, hakte Krop tussen 1916 en 1930 meer dan vijfentwintig beelden waarbij een min of meer prominente rol voor de faun wordt ingeruimd. Waar hij zijn inspiratie voor de mythische faun aan ontleende? Daar heeft Krop nooit onduidelijkheid over laten bestaan: dat is het indrukwekkende epos Panvan de socialistische, later communistische dichter Herman Gorter(1864-1927).

Deze oer-faun Pan – met het gezicht, de horens en het onderlijf van een bok – ontpopt zich bij Gorter tot strijder tegen het mondiaal kapitaal, tot een revolutionair die het proletariaat helpt het paradijs op aarde te verwezenlijken. Kortom, het realiseren van een nieuwe wereld.

Faunus is de Romeinse god van de natuur. Ook hij draagt horens. Zijn gevolg bestaat uit faunen: half geit, half mens, zowel mannelijk als vrouwelijk. Anders danFaunus en Pan zijn zij geen volle goden maar halfgoden, net als de nimfen en de satyrs. Zij leven buiten bereik van de menselijke wereld in de natuur, tussen flora en fauna.

In het werk van Krop zien we de faun veelvuldig verbeeldt omringd door dieren en florale elementen.