Beeldhouwwerk

Het prachtige taille direct gehakte houten beeld “de Werkloze” is een van de topstukken uit de collectie. Een wilskrachtige, zuilvormige mens die nauwelijks lijkt los te komen uit de oorspronkelijke boomstam. Daarnaast maakt de imposante polychroom geglazuurde kop van Vincent van Gogh deel uit van de verzameling. In de kelder van Rams Woerthe vindt men talloze beelden, modellen en voorstudies voor groter werk.

Behalve beelden rond zijn hoofdthema’s arbeiders, vrouwelijke naakten met een symbolische betekenis en de natuur, heeft hij ook filosofen uitgebeeld: Erasmus (in de tuin van het Vredespaleis in Den Haag en voor het Vossius-gymnasium Amsterdam), Spinoza (Spinoza-lyceum in Amsterdam), Descartes (voormalig Cartesius-lyceum in Amsterdam). Zijn beeldhouwwerk kent enerzijds het stilistische van de Jugendstil, anderzijds het uitdrukkingsvolle van het expressionisme.

De beelden van Hildo Krop zijn veelal geschematiseerd, maar nooit abstract. In zijn vrije werk maakte de beeldhouwer meer persoonlijke keuzes.

de werkloze hildo krop