Nieuws

04 aug 2016

De collectie gipsen beelden van het Hildo Krop Museum

Het bestuur van (destijds) de gemeente Steenwijk liet in 1999 een commissie een onderzoek doen naar de haalbaarheid van een museum over de beroemde plaatsgenoot Hildo Krop (1884-1970) die het wist te brengen tot Stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Al vrij snel na het positief beantwoorden van de vraag naar de levensvatbaarheid van een dergelijk initiatief, werd najaar 2000 een geweldige impuls aan het te realiseren project gegeven. Van de dochter van Krop konden door de gemeente twee atelierinventarissen worden aangekocht: het grote atelier aan de Plantage Muidergracht in Amsterdam en het kleinere tuinhuis/atelier bij zijn woning te Schoorl.

Deze atelierinventarissen bestonden naast enkele bronzen en stenen beelden en een aantal keramische objecten, voor het grootste deel uit werken van gips: ontwerpen, schetsen en afgietsels. Tot op de dag van vandaag zijn vrijwilligers van het museum bezig met het determineren van de objecten.

Uit de vele vragen die door bezoekers van het museum aan onze museumassistenten over in het bijzonder de gipsen beelden worden gesteld, hebben wij op kunnen maken dat wij de gipsen beelden van Krop eens centraal onder de aandacht zouden moeten brengen in de vorm van een wisselexpositie en een boekuitgave.
Wij zijn dan ook de bekende kunsthistoricus/restaurator Pier Terwen uit Leiden zeer erkentelijk dat hij op ons verzoek wilde ingaan: meewerken aan een boekuitgave waarin alle facetten van het werken met gips door beeldhouwers (lees in dit verband door Krop) aan de orde worden gesteld. Wat is het kunsthistorische belang van de collectie gipsen van het Hildo Krop Museum? Wat waren Krop zijn methoden van werken en welke technieken hadden in zijn atelier plaatsgevonden alvorens de beelden de werkplaats aan de Plantage Muidergracht konden verlaten?

In de expositie en vooral in de uitgave Hildo Krop ontwerpen, schetsen en afgietsels wordt getracht antwoord te geven op de vele vragen die leven omtrent de ontstaansgeschiedenis van zijn kunstwerken.

06 jul 2016

Museumregistratie

Museumregistratie
Sinds 1 december j.l. heeft de museale collectie van het Instituut Collectie Hildo Krop de officiële museumregistratie, een keurmerk voor goed beheer en beleid. Het bijbehorende keurmerk is op 19 maart aan het pand Rams Woerthe bevestigd door wethouder J.Wagteveld.

20 mrt 2016

Hildo Krop Keramiek

 

Groep met Churchil 375
Groep met Churchil

Het keramische werk van Krop vormt een belangrijk onderdeel van zijn indrukwekkend oeuvre. Daar waar zijn beeldhouwwerk wordt gekenmerkt door robuustheid en ernstige toon, laat in het bijzonder zijn keramische werk een zekere speelsheid zien. Niet zelden ontpopt Krop zich bij tijd en wijle als een ware “verteller in klei”. Met als onbetwist hoogtepunt de bijna humoristische wijze waarop hij het rosse leven van de Wallen in Amsterdam in beeld heeft gebracht. Voor de vele liefhebbers van zijn werk werpt het bekijken van juist dit keramische werk een geheel ander licht op deze kunstenaar.

ICK op Facebook

Nieuwe expositie Hildo Krop Museum
Het Hildo Krop Museum in Steenwijk besteedt ieder jaar aandacht aan een bepaald facet van het werk van de beeldhouwer Hildo Krop met een wisselexpositie en een boekuitgave. Voor het seizoen 2017/2018 heeft de tentoonstelling als onderwerp:
14 opmerkelijke gipsen beelden uit de eigen collectie.
De opening van deze expositie zal plaatsvinden: zaterdag 24 juni. Locatie: Rams Woerthe, aanvang 16.00 uur.
De bekende kunsthistoricus/restaurator Pier Terwen uit Leiden zal deze middag een inleiding houden over het kunsthistorisch belang van de collectie gipsen van het Hildo Krop Museum. Tevens zal hij in zijn bijdrage wat dieper ingaan op de techniek met betrekking tot het werken met en bewerken van gips.
Aansluitend zal een nieuwe boekuitgave worden gepresenteerd met als titel: Hildo Krop, ontwerpen, schetsen en afgietsels van gips. Daarna bestaat de mogelijkheid de expositie te bezoeken en het nieuwe boek tegen gereduceerde prijs aan te schaffen.

Geïnteresseerden uit Steenwijkerland die deze opening willen bijwonen, kunnen het museum per e-mail info.krop@gmail.com van hun komst op de hoogte stellen. Het Hildo Krop Museum ontvangt u graag vanaf 15.30 uur met een kopje thee/koffie. Opgave uiterlijk vrijdag 23 juni 2017.
...

Opening wisseltentoonstelling Hild Krop Gips

juni 24, 2017, 3:30pm - juni 24, 2017, 11:00am

Nieuwe expositie Hildo Krop Museum Het Hildo Krop Museum in Steenwijk besteedt ieder jaar aandacht aan een bepaald facet van het werk van de beeldhouwer Hildo Krop met een wisselexpositie en een boekuitgave. Voor het seizoen 2017/2018 heeft de tentoonstelling als onderwerp: 14 opmerkelijke gipsen beelden uit de eigen collectie. De opening van deze expositie zal plaatsvinden: zaterdag 24 juni. Locatie: Rams Woerthe, aanvang 16.00 uur. De bekende kunsthistoricus/restaurator Pier Terwen uit Leiden zal deze middag een inleiding houden over het kunsthistorisch belang van de collectie gipsen van het Hildo Krop Museum. Tevens zal hij in zijn bijdrage wat dieper ingaan op de techniek met betrekking tot het werken met en bewerken van gips. Aansluitend zal een nieuwe boekuitgave worden gepresenteerd met als titel: Hildo Krop, ontwerpen, schetsen en afgietsels van gips. Daarna bestaat de mogelijkheid de expositie te bezoeken en het nieuwe boek tegen gereduceerde prijs aan te schaffen. Geïnteresseerden uit Steenwijkerland die deze opening willen bijwonen, kunnen het museum per e-mail info.krop@gmail.com van hun komst op de hoogte stellen. Het Hildo Krop Museum ontvangt u graag vanaf 15.30 uur met een kopje thee/koffie. Opgave uiterlijk vrijdag 23 juni 2017.

Instituut Collectie Hildo Krop shared their post. ...

Wil je meer weten over deze foto's? Download dan onze nieuwste nieuwsbrief via onze website: www.hildokrop.nl

Wil je meer weten over deze foto's?
Download dan onze nieuwste nieuwsbrief via onze website:
www.hildokrop.nl
...

Nieuwsbrief

 

nieuwsbrief

Nieuwsbrieven